Pagina's

woensdag 30 januari 2013

. . leren lezen

Selena is nu bijna 6 en zit in groep 2. Ze hoeft het in feite nog niet, maar doet het toch. Wat zult u zich wellicht afvragen. Nou, leren lezen dus. In groep 2 krijgen ze het alfabet op spelenderwijs voorgeschoteld. Het is toch bijzonder om te zien hoe een kind letters weet te ontdekken.

Het begint met het kopieren van de letters, door ze feitelijk na te tekenen. Niks aan het handje. "Kijk eens papa en mama, ik heb de Ssss geschreven". Dan laat ze dus een kringeltje zien, wat in onze ogen overkomt als een onhandige S.

Inmiddels is ze zover dat ze overal en nergens woordjes vandaan pakt om op te schrijven, te lezen of over te schrijven. Of is het nog steeds kopieren en natekenen?

Ze kent 'al' 13 letters, zowel om te lezen als om te schrijven. En van de week las ze haar eerste volledige zin, hoe onbenullig de zin ook was ("aan tafel met . . ."), wij waren ontzettend trots op haar!

Ook met rekenen is ze zo nu en dan bezig.

Laatst had ze een oud rekenspel van mij in haar handen, waarbij je een plaat hebt waar een negental sommen opstaan, varierend van 1+1 = tot en met 15-7 =. Er zitten ook een flink aantal kaartjes bij die over de sommen heen gelegd kunnen worden. deze kaartjes hebben tekeningen waarop een bepaald aantal te zien is. Bijvoorbeeld een appelboom met 7 appels.

Nu komt het mooiste. Ik heb haar uitgelegd dat ze met haar blokjes heel makkelijk de allermoeilijkste sommen kan maken. Neem nu bijvoorbeeld 18 - 5. Ik heb haar uitgelegd dat 18 het begin van de som is. Het minteken houdt in dat er blokjes vanaf gaan en het plusteken houdt in dat er blokjes bij moeten komen.

Zij pakt dus 18 blokken en gaat er vervolgens weer 5 in de doos stoppen en zegt dan triomfantelijk "13!".

Dat is nou het mooiste. Kinderen vinden het leuk dit soort dingen te doen, terwijl ik van mijzelf van vroeger weet dat ik dit zelfde spel verschrikkelijk vond. Tot op vandaag vind ik rekenen nog steeds verschrikkelijk. Maar als ik mijn dochter kan helpen, doe ik het uiteraard graag en begin ik het toch weer leuk te vinden. Maarreuh....we houden het wel simpel :) straks, wanneer ze in groep 8 zit, en staartdelingen gaat maken, dan zal ik nog eens even stevig op mijn achterhoofd moeten krabben en na moeten denken hoe dat ook alweer in elkaar zat.  Sterker nog....groep 8? begint dit niet al eerder?

Hoe het ook zij,
Veel reken- en taalplezier,

Groetjes,
De Smidjes

Geen opmerkingen:

Een reactie posten