Pagina's

vrijdag 9 juli 2010

Paspoort

Een tijdje terug bericht gekregen van de gemeente dat onze paspoorten verlengt moesten gaan worden. Niets aan de hand zult u zeggen. Onze paspoorten verlopen op 12 juli. Overal waar je je paspoort nodig hebt gehad de afgelopen paar weken werd geroepen; "Let op! uw paspoort is bijna verlopen, wist u dat?" (met in de gedachten het antwoord "nee., echt?").

Enfin, gisteren naar de gemeente gegaan om de paspoorten te verlengen. (8 juli! reken maar uit, volgende week vrijdag 16 juli op vakantie, dus met 5 werkdagen, kom je om en nabij donderdag 15 juli uit!! is nog op tijd :))

Natuurlijk; eerst nummertje trekken. Dat zal wel even gaan duren denk je dan, maar nee; het was nog vroeg (iets over negenen); we konden redelijk snel naar het loket toe.

Zit daar een mannetje achter "Goedemorgen meneer, mevrouw wat kan ik voor u doen?". En dan begint het. "We willen een ID aanschaffen" (tja, geen paspoort, maar een ID, voor een kind kost een ID EUR 8,95 en een paspoort rond de EUR 50! Oh ja, we hadden ons dochtertje ook mee). Oude ID's moesten ingeleverd worden, en mijn vrouw had die van haar nog en levert dus netjes haar ID in.

Ikzelf daarentegen; had geen ID(ee) waar mijn ID was, dacht dat ik hem nog in de portomonnee had. "Dan heeft u een probleem meneer", zei die aardige man achter het loket. Ik zeg nog "Hoezo, ID is verlopen, en ik heb mijn paspoort nog, dan verleng ik die wel". Maar niks, dat mocht niet baten. Als je 1 identiteitsbewijs kwijt bent, dan kun je nog zo leuk een andere willen verlengen, maar dat mag dus niet!

"u moet naar het politiebureau om een proces verbaal voor uw vermiste ID op te laten maken. Maar voor u, mevrouw, en uw dochter, zal ik gewoon verder gaan".

U begrijpt het al; de dag was iets minder leuk geworden voor mij.

Wij dus naar het politiebureau, waar een wat oudere politie agent wat gegevens van mij opvraagt (eerst geboorteplaats, vervolgens na een minuut of 10 komt hij terug met de vraag waar we wonen....je denkt "had hij dat niet gelijk kunnen vragen?"; maar goed).
Vervolgens een klein half uurtje gewacht en krijg ik dus het proces verbaal mee, die ik vervolgens weer bij de gemeente kan inleveren.


En nu komt het: Ook daar moet ik een briefje ondertekenen dat het ID vermist is!

Over gestructureerd gesproken. Het volgende ID(ee):
a. als een persoon zijn id of paspoort om wat voor reden niet heeft, zet een vinkje aan in het systeem dat id/paspoort verloren is
b. dit vinkje zorgt ervoor dat er naast de papieren handel voor het aanvragen van een verlenging of nieuw id/paspoort ook een proces verbaal formulier wordt uitgedraaid (het is toch allemaal hetzelfde wat erop staat, ofwel gewoon een standaard brief)
c. laat dit ondertekenen
d. zet gewoon de procedure van aanvraag in gang, zodat de persoon in kwestie niet EERST naar het politiebureau moet, waar de agenten het te druk hebben om een dergelijke formaliteit eigenlijk uit te voeren, en vervolgens weer OPNIEUW naar de gemeente moet om ALWEER een formulier moet ondertekenen, waar HETZELFDE opstaat als op het PROCESVERBAAL

Tja...we moeten elkaar aan het werk houden nietwaar?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten